Kierunki

Bez wizy do USA – kiedy można, a kiedy trzeba ją mieć?

Po wielu latach oczekiwań ruch bezwizowy do USA stał się faktem. Od 11 listopada br. Polacy wybierający się do USA nie muszą starać się o wizę. Jednak trzeba pamiętać, że nie w każdym przypadku wyjazd do Stanów Zjednoczonych jest możliwy bez wizy. Kiedy możemy podróżować bez wizy do USA? W jakim przypadku musimy ją posiadać? Jakie formalności trzeba spełnić? Z Joanną Bobel, prezes PassRight Poland rozmawia Ewa Ploplis.

Od 11 listopada 2019 r. Polacy mogą podróżować bez wizy do USA. Jednak jest to możliwe tylko w określonych przypadkach. W jakich?

– Ruch bezwizowy to historyczny i długo wyczekiwany moment dla Polski. Kraje objęte tym bezwizowym programem są uważane za rozwinięte i charakteryzujące się bardzo wysokim wskaźnikiem rozwoju społecznego. Jednak program dotyczy tylko wyjazdów turystycznych, bądź biznesowych, trwających nie dłużej niż 3 miesiące. Podróżujący wciąż muszą spełnić szereg wymogów.

Jakie wymogi musi spełniać osoba, która chce wyjechać bez wizy do USA?

Joanna Bobel, prezes PassRight Poland - bez wizy do USA

Joanna Bobel, prezes PassRight Poland

– Osoby wyjeżdżające bez wiz do USA w celach turystycznych, bądź biznesowych, trwających nie dłużej niż 3 miesiące muszą mieć potwierdzony bilet powrotny. Muszą posiadać paszport z chipem do komputerowego odczytu. Muszą także dysponować środkami finansowymi, które pozwolą pokryć koszty pobytu.

Aby wjechać do USA, pasażerowie z krajów uczestniczących w Programie Ruchu Bezwizowego muszą także wystąpić o autoryzację podróży w systemie ESTA tj. Elektronicznym Systemie Autoryzacji Podróży. Sprawdza on, czy dana osoba jest uprawniona do przekroczenia granicy USA.

Co w przypadku  kiedy wniosek zostanie odrzucony przez system ESTA?

–  Osoby, których wniosek o akceptację zostanie odrzucony, mogą ubiegać się o wizę nieimigracyjną. Należy o nią wystąpić do konsulatu lub ambasady USA, np. B1/B2, jeżeli mówimy o podróży w celach turystycznych. Obecnie Visa Waiver Program obejmuje 39 krajów, w tym większość członków Unii Europejskiej. Polska należała do ostatniej piątki państw Unii, które w nim nie uczestniczyły. Po nas dołączyć mogą jeszcze tylko Bułgaria, Rumunia, Chorwacja i Cypr.

A  jeśli  chcemy wyjechać do USA w celach zarobkowych lub w celu podjęcia stażu lub nauki?

– Jeżeli chcemy wyjechać do USA w celach zarobkowych nadal potrzebujemy wizy. Będzie ona także wymagana dla innych rodzajów wyjazdów, np. takich z zamiarem podjęcia stażu czy nauki oraz pobytów dłuższych niż 90 dni.

Osoby, które chcą wyjechać na staż w celu podnoszenia swoich kwalifikacji w USA, mogą skorzystać z różnych rozwiązań. W zależności od potrzeb z wizy np.: F-1 w związku z podjęciem studiów, z J-1 w celu odbycia stażu zawodowego, z E-2 investor dla rozpoczynających własną działalność gospodarczą, H1-B – jednej z najpopularniejszych wiz pracowniczych, ale mającej wiele ograniczeń, a także wizy O-1 dla osób ze szczególnymi osiągnięciami.

Kiedy bez wiz do USA

Od 11 listopada 2019 r. bez wiz do USA podczas wyjazdów turystycznych i biznesowych nie przekraczających 3 miesiące.

Kiedy można starać się o wizę O-1? Jakie wymagania  należy spełnić odnośnie  szczególnych osiągnięć w celu jej uzyskania?

– Wiza O-1 to wiza nieimigracyjna, przyznawana osobom o wyjątkowych uzdolnieniach lub osiągnięciach w dziedzinie nauki, sztuki, edukacji, biznesu, sportu czy kinematografii. W celu zakwalifikowania się do jej otrzymania, aplikant musi spełniać pewne wymogi potwierdzające jego wyjątkowe zdolności w dziedzinie, której jest ekspertem. Są to, między innymi posiadane nagrody, listy rekomendacyjne potwierdzające osiągnięcia i wiedzę kandydata, wystąpienia na konferencjach, czy publikacja artykułów. Lista jest szeroka, a w procesie aplikacji trzeba udokumentować spełnienie co najmniej 3 kryteriów.

Spełnienie  wymogów w celu otrzymania wizy nadal nie jest łatwe. Jak sobie radzić?

– To prawda. Jednak na rynku istnieją podmioty, które pomagają w pomyślnym przejściu całego procesu. M.in. nasza firma PassRight, która jest amerykańskim start-upem technologicznym, działającym w Dolinie Krzemowej od 2017 r. Oferujemy pomoc w uzyskaniu wizy pracowniczej do USA wysoko wykwalifikowanym specjalistom, między innymi z branży IT. Dzięki nowoczesnemu oprogramowaniu automatyzujemy proces weryfikacji kandydata. Zapewniamy także zespół prawny na każdym etapie aplikacji. Często pracownicy nie doceniają swoich kwalifikacji i doświadczenia. My pomagamy im je wydobyć i pokazać, że to co wydaje się nierealne może być dla nich na wyciągnięcie ręki

Dziękuję za rozmowę.

O autorze

Ewa Ploplis

Absolwentka Wydziału Nauk Ekonomicznych i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego. Przez wiele lat pracowała w największych redakcjach w kraju m.in. w: Polskiej Agencji Prasowej. Współpracowała z redakcjami m.in.: Życie Handlowe, Życie Gospodarcze, Magazyn Fakty, VIP i Polska Gazeta Turystyczna. Właścicielka i redaktor naczelna Medialnej Agencji Informacyjnej EPO. Z zamiłowania podróżniczka, fotoreporter, producent filmów.