Wydarzenia w Turystyce

Italia na Placu Konstytucji

Kiermasz regionalnych włoskich produktów żywnościowych gusto&buon gusto czynny jest od wczoraj na warszawskim Placu Konstytucji.

Ze słonecznej Italii dotarły do nas włoskie delicje: wielka różnorodność wspaniałych serów m.in. z mleka bawolic (ja nabyłem doskonały ser Ubriacone z dodatkiem czerwonego wina, ale są  też z winem białym, prosecco i piwem…), wędliny – mortadele, szynki prosciutto, salami pikantne i np. z truflami, suszone mięso, kiełbaski z dzika, różne rodzaje oliwek, wielkie czarne i zielone, wszystkie pyszne, sterty suszonych pomidorów, oliwa z oliwek extra virgine oraz oliwy smakowe m.in. z pikantne i z ziołami, pieczywa, makarony i pasty, przetwory – pesto, anchois, sardele i in., rozmaite zioła i przyprawy, wreszcie słodycze – ciastka i marcepany.

Ceny są włoskie więc tanio nie jest, ale za to pysznie a sprzedawcy chętnie częstują tymi smakołykami potencjalnych klientów.

Warszawski kiermasz włoskich produktów spożywczych zorganizowały; Włosko-Polska Izba Przemysłowo-Handlowa w Warszawie oraz Targi Włoskich Produktów Regionalnych a promuje go  włoska restauracja La Strada z warszawskiego Żoliborza.

Kiermasz włoskich produktów regionalnych czynny będzie codziennie do 1 maja w godzinach 9-20 na Placu Konstytucji w Warszawie.

Koordynatorem, współorganizatorem od strony polskiej oraz PR jest Anna Kłossowska (dziennikarka i ekspert ds. włoskich, autorka przewodnika National Geographic „Włochy jakich nie znacie”).

O autorze

Grzegorz Micuła

Dziennikarz, podróżnik, fotograf, przewodnik i licencjonowany pilot wycieczek. Autor ponad trzydziestu przewodników m.in. po Cyprze, Balearach, Szwecji, Tunezji, Wilnie, Ukrainie i Polsce. Pracował m.in. dla miesięczników Poznaj Świat, Podróże, Voyage, Obieżyświat, VIP, Kaleidoscope, Magazyn All Inclusive.

Zostaw komentarz