Książki

Owce na bazaltowych szczytach

Kilkusetmetrowe klify wystrzeliwujące z wody, spadające wprost do oceanu wodospady, malownicze fiordy, dachy domów pokryte trawą i wszędobylski owce, których jest tu więcej niż ludzkich mieszkańców. Zjawiskowy archipelag 18 wulkanicznych wysp pośrodku północnego Atlantyku uznany został przez National Geographic za najbardziej niepowtarzalne krajobrazowo wyspy na ziemi. I to wszystko blisko, zaledwie kilka godzin lotu z Polski.

Wyspy Owcze wyglądające jak sterczące z Atlantyku szczyty Tatr to świetne miejsce na wspaniałe trekingi w najbardziej spektakularnych plenerach na świecie. Enniberg na Na wyspie Viðoy to jeden z najwyższych klifów w Europie, którego skalna ściana ma wysokość 754 metry. Najwyższym wzniesieniem archipelagu jest Slættaratindur, 880 metrów n.p.m. Jest tu 340 szczytów, z których dziesięć przekracza 800 n.p.m. W sezonie przyjeżdża tu mnóstwo miłośników ptaków, którzy mogą zaobserwować 305 gatunków osiadłych i mnóstwo rzadkich ptaków migrujących. Trzy najbogatsze w awiofaunę wyspy Mykines, Skúvoy i Nólsoy objęte są międzynarodową konwencją chroniącą najcenniejsze miejsca gniazdowania ptaków na świecie. Najbardziej znanym i wypatrywanym gatunkiem są maskonury, zabawne ptaki przypominające nieco papugi. Na wyspie Mykines zobaczyć można miejsca gniazdowania tysięcy maskonurów.

Zasiedlone niegdyś przez Wikingów a należące od 1380 roku do Danii Wyspy Owcze zamieszkuje 52 tysiące Farerów i prawie dwa razy tyle owiec. Można tu dopłynąć promem Norröna, pływającym na najdłuższej linii promowej świata, lub przylecieć samolotem Atlantic Airways z Kopenhagi.

Kuchnia farerska może zaskoczyć. Do lokalnych przysmaków należy, marynowana głowa owcy, suszona na wietrze ryba, wędzony maskonur czy pieczony wieloryb, algi o aromacie trufli czy surowy jeżowiec – miejscowe frutti di mare – to tylko niektóre atrakcje farerskiej kuchni. Ale są także mniej hardkorowe dania jak zupa curry z rybą i brzoskwiniami, bulion z kluseczkami i kuleczkami mięsnymi, rybne pulpety czy frykadele, zapiekanka mięsna, do tego sałatka z marchwi z owocami a na koniec deser rabarbarowy z sosem waniliowym.

Podczas pobytu na wyspach warto kupić sweter z miejscowej wełny o wspaniałych właściwościach izolacyjnych. Tutejsze wyroby z wełny są piękne i trwałe.

W przewodniku szczegółowo opisano wszystkie 18 wysp archipelagu. Unikalnym walorem tej książki są informacje z pierwszej ręki czyli od Sabiny Poulsen kilkanaście lat żyjącej na wyspach, doskonale znającej archipelag, miejscowe ciekawostki, anegdoty, legendy, zwyczaje i sprawdzone przepisy kulinarne na farerskie potrawy.

Ostatnio wykorzystując niesamowite krajobrazy Wysp Owczych nakręcono tu zdjęcia do najnowszego filmu o agencie 007 Jej Królewskiej Mości „Nie czas umierać” z Jamesem Bondem, w tej roli Daniel Craig (premiera w listopadzie 2020).

Autorzy: Sabina Poulsen, Polka mieszkająca na Wyspach Owczych prowadząca pensjonat Fjord Cottage w Søldarfjørður na wyspie Eysturoy oraz Sergiusz Pinkwart pisarz, podróżnik i przewodnik – autor 30 książek. Wydawca i redaktorka Magdalena Pinkwart, projekt graficzny Katarzyna Trzeszkowska, korekta Małgorzata Domosławska, mapy Jakub Jakubowski a zdjęcia autorów oraz z zasobów Visit Faroe Island.


Wyspy Owcze Z pierwszej ręki; Sabina Poulsen iSergiusz Pinkwart. Wydawnictwo LARA BOOKS Liverpool 2020 Wydanie I. 208 stron. Oprawa lakierowana, miękka. Cena 49 zł. ISBN 978-83-955818-0-9

Książkę nabyć można na stronie internetowej owcze.com/owczy-sklep/

O autorze

Grzegorz Micuła

Dziennikarz, podróżnik, fotograf, przewodnik i licencjonowany pilot wycieczek. Autor ponad trzydziestu przewodników m.in. po Cyprze, Balearach, Szwecji, Tunezji, Wilnie, Ukrainie i Polsce. Pracował m.in. dla miesięczników Poznaj Świat, Podróże, Voyage, Obieżyświat, VIP, Kaleidoscope, Magazyn All Inclusive.