Hotele&Gastronomia

Świąteczne ciasteczka

Pieczenie świątecznych ciasteczek jest tradycją nie tylko w saksońskich rodzinach.

Pieczenie świątecznych ciasteczek jest tradycją nie tylko w saksońskich rodzinach.

W Saksonii ulubionymi przepisami są te na świąteczne ciasteczka waniliowe lub cynamonowe. Robi się je tak szybko, że może zdążymy zrobić takie świąteczne ciasteczka jeszcze dziś. Przyda się też saksoński przepis na grzane wino.

Ciasteczka waniliowe

Składniki:

250 g masła
100 g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
250 g mąki
100 g budyniu w proszku

Wykonanie:

Wymieszaj miękkie masło, cukier puder i cukier waniliowy. Stopniowo dodaj przesianą mąkę i budyń w proszku. Zagnieć ciasto i uformuj z niego małe kulki. Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i dociśnij widelcem, aby powstał wzór na powierzchni. Możesz też zrobić wgłębienie w środku kulki i wypełnić je dżemem.
Piecz w temperaturze 180-200°C, góra/dół przez ok. 8 – 12 minut. Kolor herbatników powinien pozostać jasny. Po upieczeniu ostrożnie wyjmij je z blachy i odstaw na kratkę do ostygnięcia.

Cynamonowe gwiazdki

Składniki:

3 białka jajka
250 g cukru pudru
400 g mielonych migdałów
2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Białka ubij na sztywno. Dodaj cukier puder, ciągle ubijając. Około 6 łyżek mieszanki z cukrem i jajkiem odstaw i ostudź do późniejszego wysmarowania. Do pozostałej masy dodaj cynamon i migdały. Ostudź przez ok. 30 minut.
Ciasto rozwałkuj (porcjami) między folią spożywczą o grubości ok. 1 cm. Gwiazdki wytnij foremkami i ułóż na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Posmaruj ostudzoną mieszanką z cukrem i jajkiem.
Piecz pierwszą blachę przez ok. 15-20 minut przy 150 ° C grzanie górne / dolne (konwekcja 120 ° C) – bez podgrzewania! Kolejne tace potrzebują wtedy tylko 12-15 minut.

Grzane wino

Składniki:

1 l wytrawnego czerwonego wina
50 ml rumu
2 soczyste, surowe pomarańcze, pokrojone w plasterki
Sok z 2 pomarańczy
7 goździków
2 laski cynamonu
1 anyż gwiazdkowy
50 g (lub więcej) brązowego cukru kandyzowanego

Czerwone wino, przyprawy, plasterki pomarańczy i świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy podgrzej w garnku na małym ogniu. Nie dopuść do wrzenia! Następnie dodaj rum i cukier i ponownie krótko podgrzej.
Odcedź przyprawy i plasterki pomarańczy i podawaj grzane wino na gorąco.
Więcej na: https://www.saxonytraveldreams.com/culinary-christmas/

Fot.: www.saxonytraveldreams.com

O autorze

Alicja Micuła

Przewodniczka świętokrzyska, pilotka wycieczek, dziennikarka. Członek Stowarzyszenia Dziennikarzy Podróżników Globtroter.