Wydarzenia w Turystyce

Zamek Czocha i weekend pysznych tajemnic

Różany tort Marii Antoniny, czekoladowy przysmak królowej Elżbiety II, słoweńskie strukli, ulubiony deser Leonarda da Vinci – to tylko część historycznych potraw, których będzie można spróbować podczas III Festiwalu Kuchni Historycznej – Twierdza Smaków w zamku Czocha od 14 do 16 sierpnia 2020.

Różany tort Marii Antoniny, czekoladowy przysmak królowej Elżbiety II, słoweńskie strukli, ulubiony deser Leonarda da Vinci – to tylko część historycznych potraw, których będzie można spróbować podczas III Festiwalu Kuchni Historycznej – Twierdza Smaków w zamku Czocha od 14 do 16 sierpnia 2020.

Jak co roku Zamek zaprasza na degustacje, konkursy, spotkania, wystawy i warsztaty kulinarne. Przez trzy dni nie zabraknie wyrafinowanych dań z czasów średniowiecza i baroku, historyczna kuchnia polowa „Na tyłach” zaprosi na słynną bałkańską juhę gotowaną na bazie chorizo, boczku i kiszonej kapusty. Podobno ta właśnie zupa przywraca siły witalne oraz chęć do korzystania z radości życia.

Kuchnia w stylu PRL i najstarsze pierniki
Na zamkowych gości tradycyjnie będzie czekać kuchnia w stylu PRL z opryskliwą sklepową, pysznymi pierogami, setą i galaretą. W kawiarence Marii Antoniny na świeżym powietrzu dostępne będą historyczne ciasta, m.in. „zamkowe duszki”. zaś na stoiskach przepyszne, tradycyjne ciasta piernikowe wykonane według jednej z najstarszych, znanych receptur. Stoiska z potrawami średniowiecznymi zaproszą na kutasiki, placki puri z gąszczami i saporami, musztardę gruszkową, kwas chlebowy miodowo-miętowy, sapor breje i brejki, polewki, m.in. chłodnik z wina z ryżem, soczewicę z pokrzywą i podagrycznikiem, ptaszki z rusztu z sosem piernikowym, jagodowym z migdałami na ostro w liściach chrzanu oraz pipki gęsie.

Rycerze, konkursy, zabawy 
W zamkowej restauracji Uczta pełne historyczne menu związane z dziejami zamku i nie tylko: pasztecik królowej Bony, zupa cebulowa Ludwika XIV, śliwki po duńsku, racuchy Elzy i XVIII-wieczne kąski wołowe. Ostatni właściciel Czochy uwielbiał pstrągi, dlatego w restauracji nie zabraknie również ryb.
Przez trzy dni festiwalu gości będą bawić rycerze, pieśniarze, każdy będzie mógł wziąć udział w konkursach i zabawach. Specjalnie dla dzieci zostanie wydzielona Strefa Zabawy, Po pysznym jedzeniu zamek zaprasza na zwiedzanie swoich komnat a także przejście kilkunastoma tajnymi korytarzami do których wejścia ukryte są w ścianach i w regałach. Czocha kryje również salę tortur i małe muzeum osobliwości. Przy samym zamku leży przystań, z której po jeziorze Leśniańskim regularnie kursuje wycieczkowy stateczek.
To będzie weekend pełen pysznych tajemnic!

Program III Festiwalu Kuchni Historycznej – Twierdza Smaków Zamek Czocha – 14-16.08.2020

14. 08. 2020 – Degustacje:
11.00 Kuchnia polowa „Na tyłach”: słoweńskie strukli
12.00 Restauracja Zamkowa Uczta: Pasztet Józefiny
13.00 Ryby wędzone; ryby wędzone i grillowane
14.00 Tureckie Baklavy; baklava z orzechami włoskimi
15.00 Izerski Pszczelnik; syropy na bazie miodu oraz miody wieloodmianowe
16.00 Restauracja Zamkowa Uczta; ciastka ze skwarkami
17.00 Kuchnia średniowieczna w fosie: rybka z Pana Tadeusza

15. 08.2020 – Degustacje:

11.00 Kuchnia średniowieczna w fosie; zupa piwna
12.00 Restauracja Zamkowa Uczta; wątróbki według Johanna
13.00 Tureckie Baklavy; baklava z orzechami włoskimi
14.00 Ryby wędzone; ryby wędzone i grillowane
15.00 Izerski Pszczelnik; syropy na bazie miodu oraz miody wieloodmianowe
16/00 Restauracja Zamkowa Uczta: Pasztet marchewkowy Uryliki
17.00 Kuchnia polowa „Na tyłach”: frontowa niespodzianka

16.08.2020 – Degustacje:
11.00 Restauracja Zamkowa Uczta: Pasztet Józefiny
12.00 Kuchnia średniowieczna w fosie; Jagły w rynce z sosem karpiowym
13.00 Ryby wędzone; ryby wędzone i grillowane
14.00 Tureckie Baklavy; baklava z orzechami włoskimi
15.00 Izerski Pszczelnik; syropy na bazie miodu oraz miody wieloodmianowe
16.00 Restauracja Zamkowa Uczta: racuchy Elzy
17.00 Kuchnia polowa „Na tyłach”: wybuchowa pajda

Przez cały dzień: degustacje zamkowego miodu von Klux – ulubionego trunku pitego w Czosze przed wiekami.

Warsztaty codziennie: 14 – 16.08.2020

O autorze

Alicja Micuła

Przewodniczka świętokrzyska, pilotka wycieczek, dziennikarka. Członek Stowarzyszenia Dziennikarzy Podróżników Globtroter.