Egzotyczne Maroko, jeden z najpiękniejszych i najbezpieczniejszych krajów północnej Afryki. Na turystów czekają piękne plaże ciągnące się setkami kilometrów wzdłuż wybrzeża Atlantyku i Morza Śródziemnego, ośnieżone szczyty i zielone doliny Atlasu oraz saharyjskie oazy.
To jedno z najpopularniejszych państw Afryki. W 2023 roku do Maroka przyjechało 14,5 mln turystów w tym blisko 83 tys. z Polski. W czym tkwi tajemnica tego sukcesu? Maroko to wyjątkowe połączenie atmosfery Orientu z ciągle rozwijaną infrastrukturą turystyczną. W tym roku szacunki są jeszcze wyższe – władze Maroka spodziewają się ponad 15 mln turystów.
O ciekawej i burzliwej historii kraju świadczą m.in. wspaniałe zabytki królewskich miast Meknesu, Fezu, Rabatu i Marrakeszu. Każdego przybysza fascynuje lokalna tradycja i kultura oraz wspaniałe krajobrazy.
Wpływ Atlantyku łagodzi letnie upały. Szerokie, piaszczyste plaże, dobre hotele, możliwości uprawiania różnorodnych sportów i bogata oferta rozrywkowa powodują, że turysta dobrze się czuje w tym kraju.
Tradycyjne dania kuchni marokańskiej są słodkie (cukier i miód należą do ulubionych składników) i aromatyczne bowiem do ich przygotowania używa się obficie pieprzu, szafranu, imbiru i kminku.
Miejscową specjalnością jest Couscous potrawa z kaszy, fasoli, cebuli, orzechów i owoców, podawana z kurczakiem, mięsem jagnięcym lub rybą, Pastilla – to kombinacja mięsa z młodego drobiu, migdałów, jaj i cynamonu, zapiekana w cienkiej warstwie ciasta, Mechoui – jagnię z rożna pieczone w całości nad otwartym ogniem oraz Kefta – delikatnie przyprawione kulki dziczyzny.
Po rozkoszach stołu można wybrać się na wycieczkę, żeby obejrzeć prehistoryczne malowidła i ryty w górach Antyatlasu, wspaniałe budowle islamskie, pałace, meczety i medresy ozdabiane geometrycznymi i kaligraficznymi dekoracjami kasby oraz suki – orientalne bazary z niesłychanym bogactwem rozmaitych towarów.
Żeby przyjechać do tego ciekawego kraju polscy turyści nie potrzebują wiz, wystarczy ważny paszport. Maroko odległe jest tylko o kilka godzin lotu odrzutowcem od naszego kraju.
Zdjęcia: Grzegorz Micuła read&fly magazine