Wina z różnych stron świata były prezentowane podczas 21. Międzynarodowych Targów Wina ENOEXPO, jakie odbyły się w Krakowie w dniach 6-8.11.2024.
Pod Wawelem zjawili się winiarze m.in. z Włoch, Bułgarii, Węgier, Słowacji, Niemiec i Gruzji. Wśród wystawców byli także licznie reprezentowani polscy producenci wina i nalewek. Wszystkie stoiska cieszyły się dużym zainteresowaniem zwiedzających, którzy w trakcie rozmowy z wystawcami mogli dowiedzieć się więcej na temat produkcji poszczególnych trunków i przy tej okazji poznać ich smak (podczas degustacji).
Targi ENOEXPO wraz z Międzynarodowymi Targami Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA już od wielu lat należą do najważniejszych wydarzeń w Polsce, łączących branżę hotelarską, gastronomiczną i winiarską. Wzięło w nich udział blisko 300 wystawców z 20 krajów. W trakcie targów trwały branżowe szkolenia i degustacje win. Wśród nich były degustacje tematyczne, w tym m.in. degustacja „Z kieliszkiem dookoła Polski”, czyli przegląd tego, co oferują nasi rodzimi producenci (prowadząca dr inż. Katarzyna Korzeń, przewodnicząca Zarządu Polskiego Klastra Enoturystycznego dokonała analizy na wybranych przykładach najlepszych win, pochodzących z różnych regionów Polski).
Z kolei degustacja „Wina chorwackie i wina z dna morza” (przygotowana przez Stowarzyszenie Kobiety i Wino oraz MyWine Global) była doskonałą okazją do odkrycia bogactwa smaków i aromatów, jakie posiadają chorwackie wina, a także możliwością, by poznać historię i tradycje ich produkcji (w programie degustacji znalazły się starannie wyselekcjonowane wina z różnych regionów Chorwacji oraz spora dawka przystępnie podanej wiedzy). Jedna z prezentacji poświęcona była także winom wytrawnym z Bułgarii (lokalne szczepy z Niziny Trackiej), produkowanym zgodnie z tradycją, która na Nizinie Trackiej pielęgnowana jest od tysiącleci. Podczas tegorocznych targów wina wiele uwagi poświęcono też zagadnieniu enoturystyki, czyli turystyki winiarskiej, która jest dynamicznie rozwijającą się gałęzią turystyki.
Sporą popularnością wśród odwiedzających targi cieszyły się włoskie stoiska, na których można było się zapoznać z tamtejszymi winami oraz spróbować śródziemnomorskich specjałów, głównie w postaci oliwek. Wśród włoskich wystawców była także Sycylia, która jako pierwsza we Włoszech otrzymała prestiżową nagrodę „Europejski Region Gastronomiczny 2025”, przyznawaną przez IGCAT (Międzynarodowy Instytut Gastronomii, Kultury, Sztuki i Turystyki).