Pełnowartościowe, świeże, zdrowe i smaczne produkty zamiast wysokoprzetworzonej żywności w stołówkach szkolnych. Taką ideę realizuje Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych Polska Ekologia, które organizuje program OrganicSchool Unii Europejskiej.
W ostatnich dniach marca br. odbyła się konferencja prasowa, poświęcona obecności żywności ekologicznej w szkołach, która otworzyła nowy etap przedsięwzięcia po tytułowym hasłem OrganicSchool – lepsza żywność dla lepszej przyszłości. Promocją procesu edukowania młodego pokolenia, jak i jego karmienia żywnością mającą podwyższone walory odżywcze, zajmuje się Stowarzyszenie „Polska Ekologia” wraz z rumuńskim Stowarzyszeniem Operatorów w Rolnictwie Ekologicznym „Bio-Romania”. Całość prac jest współfinansowana przez Unię Europejską w ramach kampanii „OrganicSchool”.
Promowaniem walorów odżywczych żywności ekologicznej zajmujemy się już 16 lat i na wielu polach, także w szkołach, gdyż tam najważniejsze jest zarówno edukowanie uczniów, jak i spożywanie wartościowego pożywienia. Ważne jest, abyśmy z tą wiedzą dotarli przede wszystkim do nauczycieli i kadry zarządzającej. W tej kwestii podpowiadamy, gdzie blisko znajduje się odpowiednie i bezpośrednie źródło zaopatrzenia w taką żywność. Chociażby w promieniu 30 kilometrów. Już mamy doświadczenia we współpracy ze szkołami na Podkarpaciu. Tam edukacja społeczności rozwija się pomyślnie i bardzo szybko chwyciło nasze hasło, że ekologia to jest równowaga między ludźmi, przyrodą, zwierzętami. Rośnie też rozpoznawalność unijnego oznaczenia żywności ekologicznej – zielonego liścia z gwiazdkami – mówi Paweł Krajmas, Prezes Stowarzyszenia „Polska Ekologia”.
Przedsięwzięcie OrganicSchool! ma znaczący wymiar unijny. Po pierwsze, dotyczy rolnictwa ekologicznego, priorytetowego dla Unii Europejskiej, ujęte w ramach Wspólnej Polityki Rolnej – Zielonego Ładu. Ważna jest rola samorządów nadzorujących szkoły, młodzież nastawiona jest do projektu entuzjastycznie, również nauczyciele są otwarci.
Projekt ten ma znaczny zasięg demograficzny, ponieważ potencjalnie dotyczyć będzie 60 milionów Europejczyków mieszkających w dwóch krajach – Rumunii i Polsce. Jest to pierwsze tego typu przedsięwzięcie w Polsce. Znając doświadczenia członków Stowarzyszenia „Polska Ekologia” na arenie międzynarodowej i w kraju, rozmach i nieustępliwość w docieraniu do szerokiego grona konsumentów, śmiało można mówić o powodzeniu całej kampanii.
Więcej o tej inicjatywie dowiedzieliśmy się podczas konferencji prasowej. Program OrganicSchool skierowany jest do dzieci i młodzieży oraz nauczycieli promujących żywność ekologiczną w szkołach i swoich środowiskach. Szkoły mogą generować zamówienia publiczne w celu rozwoju poszczególnych regionów, mogą być lokalnymi centrami rozwoju żywności ekologicznej, popularyzować żywność ekologiczną i zachowanie zachowań proekologicznych. Wokół nich mogą się zrzeszać się producenci żywności jak również inne organizacje ekologiczne.
Jeśli chodzi o ceny żywości to jeśli będzie to żywność kontraktowana w większej ilości, jeśli dyrektorzy szkół czy intendenci, będą mogli wcześniej i na dłużej zaplanować zamówienia i zakupy cena nie będzie wysoka bo możemy uzyskać produkty bezpośrednio od rolnika lub przetwórcy w pobliżu, czyli w krótkim łańcuchu dostaw w okolicy w zasięgu.
Jeśli chodzi o jakość i jej stosunek do ceny to wystarczy położyć obok siebie żywność wysoko przetworzoną obok ekologicznej i je wysuszyć, zobaczyć ile nam zostało i porównać cenowo ile przepłaciliśmy bo dobre zawsze się obroni.
W tym roku szkolnym program „OrganicSchool” będzie realizowany w regionie podkarpackim, nabór na przyszły rok będzie prowadzony na terenie Małopolski, Mazowsza i innych regionów.
Zdjęcia materiały prasowe i Grzegorz Micuła Read&Fly