Kilkanaście kilometrów od Warny, morskiej stolicy Bułgarii, leży kurort Złote Piaski – jedno z najpiękniejszych miejsc na bułgarskim wybrzeżu. Wśród hoteli usytuowanych pomiędzy plażą i rezerwatem „Złote Piaski” najnowszym jest 5*GRIFID Noa.
Rozwój kurortu Złote Piaski rozpoczął się w 1957 roku. Teraz jest tu ponad dwieście hoteli, wille, kasyna, przystań jachtowa, park wodny i promenada nadmorska. Polacy kochają Złote Piaski. W 2024 roku Bułgarię odwiedziło 477 000 naszych rodaków, a część z nich zatrzymała się właśnie w Złotych Piaskach i w GRIFID Noa, jednym z ośmiu sieciowych hoteli GRIFID. Spotkani na hotelowym tarasie Polacy przyznali, że w porównaniu z Turcją, dokąd jeździli dotychczas, pobyt tutaj jest o niebo lepszy. Zresztą zobaczcie sami.
Zwiedzamy GRIFID Noa na zaproszenie Petyi Shtiliyanovej – Brand Ambassador i Tanyi Tsvetanovej – CEO, która oprowadza nas po wszystkich hotelowych zakamarkach.

Minimalistyczny design 496. pokoi, sześć basenów, dwie główne restauracje, sześć a la carte i sala balowa na 11. piętrze o powierzchni 540 m kw, z oknami zamiast ściany, przez które morze widać po horyzont.

Opcje dla każdego
Nie byliśmy pewni, czy taka luksusowa oferta jest potrzebna już teraz w Złotych Piaskach – mówi Tanyia Tsvetanova. – Hotel otworzyliśmy w 2024 roku tylko w części. Dopiero w 2025 roku otworzyliśmy całość i okazuje się, że właściwie przez cały czas jest on w 100 procentach zajęty. Dlatego też cały czas dbamy o najwyższy poziom naszych usług.

W GRIFID Noa są piętra dla rodzin (Signature SplenDOOR), z prywatnymi basenami i piętro Signature przeznaczone wyłącznie dla dorosłych (16+). Jest też propozycja dla wyjątkowo wymagających – Ultra All Inclusive, z restauracjami i barami otwartymi 24 godziny na dobę, ekskluzywnymi miejscami na prywatnym tarasie słonecznym, siłownią z widokiem na morze czy zabiegami spa i MediSPA.

Styl życia
Jeden z oferowanych przez GRIFID programów „dla zdrowia” zawiera trzy posiłki i dwie przekąski dziennie z dwoma wariantami: „850-1050 kalorii” i „1250-1400 kalorii”. Przygotowywane są bez produktów pochodzenia zwierzęcego, nabiału, glutenu, cukru, sztucznych słodzików, przypraw przemysłowych, kawy, napojów bezalkoholowych i alkoholowych. Szczerze mówiąc nie wiem z czego one powstają, ale szefowie kuchni GRIFID są zdobywcami wielu nagród kulinarnych.
GRIFID Noa zaprojektowano z myślą również o turystyce biznesowej i wydarzeniach MICE. Sale konferencyjne „Simposia”, „Assemblia” i „Conferra” mogą pomieścić w sumie ok. 400 osób.
Czas na zdrowie
Od ponad 20 lat GRIFID tworzy programy, które obejmują detoks, zdrowe nawyki, wzmocnienie odporności, fizjoterapię, relaks i neutralizację stresu.
Podczas zabiegów wykorzystuje się właściwości bułgarskich ziół i organicznych kosmetyków. Jednym z nich jest np. olejek z bułgarskiej róży (Rosa damascena). Każda jego kropla zawiera esencję ze zbieranych o świcie płatków z około 30 róż.

Fitness na bogato
Zajęcia fitness – z panoramicznym widokiem na morze – prowadzone są przez profesjonalnych trenerów i przy użyciu najnowszego sprzętu. Od samego rana można też ćwiczyć różne techniki jogi i medytacji. Rohit Bajaj z Indii prowadzi praktyki oddechowe, medytacje taneczne czy śpiewanie mantr, a posiłki dobrane są zgodnie z zasadami ajurwedy.




fot: Alicja Micuła/Read&Fly Magazine