piątek, 3 lutegoRead&Fly Magazine – inspiracje na wakacje

Kawa w Arabii Saudyjskiej

Arabia Saudyjska to ciekawy kraj ze wspaniałą przyrodą, nowoczesnymi miastami, obiektami wpisanymi na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO i jedną z najwyższych konsumpcji kawy na świecie. W królestwie Arabii Saudyjskiej kawa jest uznawana za główny element saudyjskiej kultury i dziedzictwa ludowego. Rok 2022 został ogłoszony „Rokiem saudyjskiej kawy”.

Czarujący świat orientalnych zapachów

Najwcześniejsze udokumentowane dowody picia kawy lub wiedzy o kawowcu pochodzą z XV wieku. Począwszy od jej uprawy na południu Królestwa, poprzez zbiór, dystrybucję, sposoby przygotowania w zależności od regionu, aż po różnorodne tradycje kawa saudyjska zyskała swoją wartość kulturową jako produkt, który odzwierciedla autentyczne saudyjskie wartości. Oryginalnym produktem saudyjskim jest kawa Saudi Khawlani, uprawiana od ponad 300 lat w regionie Jazan, na najbardziej wysuniętym na południe krańcu Arabii Saudyjskiej, kilka kilometrów od granicy saudyjsko-jemeńskiej.

Narodziny gwiazdy

Legenda głosi, że etiopski pasterz kóz z IX wieku, który zauważył energetyzujący wpływ jagód pewnego krzewu na jego trzodę, sam spróbował owocu. W stanie euforii zaniósł jagody do pobliskiego klasztoru, ale mnich potępił ich użycie i wrzucił je do ognia. To uwolniło kuszący aromat, który przyciągnął innych mnichów, którzy szybko wydobyli prażone ziarna z żaru, zmielili je i rozpuścili w gorącej wodzie. Tak narodziła się kawa.

Kawa dotarła do Mekki i Egiptu, następnie w połowie XVI wieku do Turcji, a w końcu do Europy. Wprawdzie najwięcej kawy wypija statystyczny mieszkaniec Finlandii – 12 kg na osobę rocznie (statystyczny Polak 3 kg), ale na całym Bliskim Wschodzie kawa jest symbolem gościnności. Ogólnie na świecie wypija się dziennie 2 miliardy filiżanek tego aromatycznego napoju.

„To pierwszy napój oferowany saudyjskiemu gościowi” — mówi Majed Al Muhanna, dokumentalista dziedzictwa kulinarnego.

Kawa saudyjska – lub qahwa, jak jest znana w Arabii Saudyjskiej – ogólnie odnosi się do kawy zrobionej z ziaren arabiki. Kawa saudyjska jest znana ze względu na bogactwo smaku wynikające z użycia przypraw. Choć metody jej parzenia są różne, to kawa saudyjska jest zwykle gotowana i podawana niefiltrowana. W zależności od regionu kawa może być parzona z szafranem, cynamonem, kardamonem lub goździkami.

Aby zrównoważyć gorzki smak, kawę podaje się zwykle z czymś słodkim, takim jak daktyle, orzechy lub kandyzowane owoce. Popularną odmianą daktyli podawanych z kawą arabską są daktyle Segai, przypominające w smaku brązowy cukier.

„Im dalej na północ w królestwie, tym ciemniejszy staje się kolor kawy” – mówi Al Muhanna, odnosząc się do preferencji palenia w każdym regionie. Również przyprawy mogą wpływać na kolor naparu. Kawa, którą podaje się w południowych regionach królestwa jest zwykle zielonkawo-brązowa z powodu użycia łusek ziaren kawy i przyprawy„ nakhwah ”. Saudyjczycy mogą pić kawę do późnej nocy. „Optymalny czas to popołudnie przed zachodem słońca, aby odzyskać energię po długim dniu”.

We wpisanej do Księgi Rekordów Guinessa Al Masaa Cafe, z widokiem na Wieżę Królestwa w Rijadzie – największej kawiarni na świecie – jednocześnie może pić kawę ponad 1000 osób.

W trzech regionach: Jazan, Asir i Al Baha podjęto działania na rzecz rozwoju plantacji kawy. Organizowane są również jednodniowe wycieczki w regionie Jazan, podczas których można spróbować nauczyć się uprawiać kawę.

Qahwa – arabska kawa

Kawa arabska, zawsze parzona z kardamonem, jest gorzka. Dlatego do kawy serwuje się zwykle daktyle. W 2015 roku zwyczaje związane z przyrządzaniem kawy po arabsku – jako symbolu gościnności w Arabii Saudyjskiej, Katarze, Omanie i Zjednoczonych Emiratach Arabskich – zostały wpisane na Listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Przepis na kawę po saudyjsku

Składniki: 2,5 szklanki wody, 1 łyżka lekko palonych i grubo zmielonych ziaren zielonej kawy, 1 łyżka pokruszonych ziaren kardamonu (Elaichi), 2-3 goździki, 1/8 łyżeczki nitek szafranu, i – opcjonalnie – 1 łyżeczka wody różanej.

Przygotowanie: Zagotuj wodę w rondlu. Dodaj zmieloną kawę. Po 10 minutach gotowania dodaj goździki i pokruszony kardamon. Raz wymieszaj i gotuj jeszcze 4-5 minut. Wyłącz płomień, przykryj i pozwól przez minutę, aby fusy z kawy opadły na dno. Nie mieszaj w tym czasie. Teraz, jeśli ich używasz, dodaj wodę różaną i szafran. Odcedź i wlej kawę do dzbanka zwanego dallah, z charakterystycznym długim dzióbkiem w kształcie półksiężyca, lub imbryka. Podawaj z daktylami.

Więcej na: visitsaudi.com

Fot: materiały prasowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *