Strona główna » Święto Bigosu Polskiego – znana i lubiana impreza wraca na Lubelszczyznę

Święto Bigosu Polskiego – znana i lubiana impreza wraca na Lubelszczyznę

Patrycja Waszkiewicz
4 minuty czytania

10 Listopada, po ośmiu latach przerwy, w Siedlisku Folkloru „Marzanna” w Niedrzwicy Kościelnej odbyło się znane ze smaku i dobrej atmosfery wydarzenie – XII Święto Bigosu Polskiego.

Organizatorami imprezy są państwo Marzanna i Władysław Boruchowie, właściciele Siedliska Folkloru „Marzanna”, a patronat honorowy nad wydarzeniem objęli Marszałek Województwa Lubelskiego oraz Wójt Gminy Niedrzwica Duża. Partnerem wydarzenia jest Województwo Lubelskie. Lubelskie Smakuj Życie!.

Listopadowe Święto Bigosu Polskiego to jedyne takie święto w Polsce, które co roku przyciąga setki uczestników, widzów i smakoszy. Jego celem jest promocja polskiej kuchni oraz tradycji kulinarnych i historycznych. 

Skąd wziął się pomysł na zorganizowanie święta akurat tej potrawy? Narodził się z chwilą wstąpienia Polski do Unii Europejskiej. Obowiązywał wówczas unijny zakaz serwowania potraw odgrzewanych. Wówczas, niejako w obronie narodowego interesu i ulubionej przez Polaków potrawy, przedsiębiorca Władysław Boruch postanowił po raz pierwszy zorganizować Święto Bigosu Polskiego.

A jak wiadomo, im bigos jest częściej odgrzewany, tym jest smaczniejszy! – opowiada pomysłodawca Święta Bigosu Polskiego.

święto bigosu polskiego marzanna
Władysław Boruch, pomysłodawca imprezy Święto Bigosu Polskiego.

Kulminacyjnym punktem wydarzenia był konkurs na najlepszy bigos. Zawodnicy startowali w trzech kategoriach: Koła Gospodyń Wiejskich, Szkoły Gastronomiczne oraz Restauracje. Ich zmagania oceniało jury, a także publiczność.

Laureaci w kategorii Koła Gospodyń Wiejskich:

– KGW Niedrzwiczanki z Niedrzwicy Dużej

– KGW Rankowianki z Rankowskich

– Stowarzyszenie Kobiet Aktywnych z Czółen

– KGW Janeczki z Niedrzwicy Kościelnej

– KGW Skorczyce ze Skorczyc

Laureaci w kategorii Restauracje:

– Zielony Dworek z Kraśnika

– Młyn Bychawa z Bychawy

– Lawendowy Dworek z Lublina

Laureaci w kategorii Szkoły Gastronomiczne:

– ZSR (Zespół Szkół Rolniczych) z Pszczelej Woli 

– ZDZ (Zakład Kształcenia Zawodowego) z Lublina 

Oprócz oceny bigosu odbył się również konkurs na najładniejsze stoisko. Jury oceniało wyszukane dekoracje, regionalne motywy, stroje a także rękodzieło – tu najwyższą nagrodę zdobyło stoisko Stowarzyszenia Kobiet Aktywnych z Czółen. 

Dodatkowymi atrakcjami tegorocznego święta był występ Andrzeja Rosiewicza, zespołu Pieśni i Tańca „Jawor” Uniwersytetu Przyrodniczego oraz Orkiestry Dętej Ochotniczej Straży Pożarnej w Niedrzwicy Kościelnej.

fot: Patrycja Waszkiewicz/Read&Fly Magazine

You may also like

Zostaw komentarz