piątek, 3 lutegoRead&Fly Magazine – inspiracje na wakacje

Czechy: Kulinarne warsztaty dla dziennikarzy

Przed świętami Bożego Narodzenia i na początku sezonu narciarskiego Czeska Centrala Ruchu Turystycznego – CzechTourism Polska, zorganizowała warsztaty kulinarne dla polskich dziennikarzy turystycznych, które prowadziła dyrektor przedstawicielstwa Ivana Anna Bilkova.

Przygotowywaliśmy czeski marynowany ser – nakládaný hermelin, doskonałą przekąskę do piwa. Co prawda Czechy kojarzą się nam przede wszystkim z serem smażonym, podawanym z sosem tatarskim i frytkami, ale u naszych południowych sąsiadów oprócz „smażaka” popularne są także inne sery jak np. ołomuniecki twarożek czy właśnie hermelin.

Warsztaty dla dziennikarzy

Po warsztatach przeszliśmy do czeskiej restauracji Česká Kozlovna ceskakozlovna.pl gdzie przy daniach czeskiej kuchni i piwie oraz oczywiście nakládaným hermelínie rozmawialiśmy o rozpoczynającym się sezonie zimowym w czeskich kurortach narciarskich.

Hermelin to ser typu Camembert (miękki z białą pleśnią) wytwarzany w miejscowości Sedlčany. W smaku i konsystencji jest prawie identyczny, więc jeżeli chcemy własnoręcznie przyrządzić nakládaný hermelín. a nie mamy pod ręką oryginalnego hermelina to camembert również się sprawdzi. Aby przygotować nakládaný hermelín potrzebujemy: * ser hermelin lub camembert (4) * główka czosnku * duża cebula * 3 liście laurowe * kilka ziaren pieprzu, jagód jałowca i ziela angielskiego * 3 papryczki chilli * tymianek i rozmaryn * papryka w proszku (może być słodka) * olej słonecznikowy * sól i pieprz.

Kroimy w plastry cebulę i papryczki chili, rozdrabniamy / blendujemy czosnek i papryczki chilli, z dodatkiem papryki i powstałą w ten sposób pastą smarujemy przekrojony poziomo ser. Składamy połówki sera i na dnie odpowiedniej wielkości słoika układamy warstwę pokrojonej cebuli i papryczek chili oraz pierwszy ser. Następnie kolejne warstwy cebuli i chili oraz kolejne sery. Ostatnią warstwą jest cebula. W trakcie dodajemy przyprawy: przygotowane liście laurowe, ziarna pieprzu, jałowca i angielskiego ziela, rozmaryn i tymianek oraz szczyptę soli i pieprzu do smaku. Wszystko powinno się dość ściśle mieścić w słoiku. Na koniec zalewamy po brzegi olejem, tak aby przykrył całość. Następnie ustawiamy w ciemnym i chłodnym miejscu na 10-14 dni. Podajemy do piwa z chlebem lub z preclem. Nakládaný hermelin jemy razem z dodatkiem zamarynowanej z nim cebuli i chilli. Pozostały wspaniale pachnący olej najlepiej wykorzystać w kuchni.

Smacznego! Dobrou chuť!

Fot: Grzegorz Micuła/Read&Fly Magazine i Albin Marciniak/Klub Podróżników Śródziemie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *